Vaughn Armstrong életrajz

A Csillagflotta első parancsnoka, Forrest admirális, azaz Vaughn Armstrong lesz az első Enterprise színész, aki Magyarországra látogat. De nem csak Enterprise szereplőként híresült el, a TOS-on kívül valamennyi Star Trek sorozatban kapott szerepet – és láthattuk őt olyan egyéb sorozatokban is, mint Az elnök emberei, a Buffy, a vámpírok réme, de mozivásznon is összefuthattunk vele.

Vaughn Armstrong sokoldalú színész, aki évtizedeken átívelő karrierje során számos filmben és tévésorozatban volt látható, továbbá színpadi színészként is szerepelt különböző színpadokon. Ha jól számoltuk össze, tizenhárom idegen fajhoz tartozó szereplőt alakított a Star Trek sorozatfolyam huszonnyolc epizódjában, azonban valószínűleg arról a legismertebb, hogy ő személyesítette meg Maxwell Forrest admirálist a legutóbbi sorozatban, az Enterprise-ban.

Volt már többek között romulán, klingon, kardassziai, harogin, vidián (na jó, amikor kivételes szerencse érte, akkor volt azért ember is), továbbá több más, kevésbé ismert fajhoz tartozó figura. Sajnos karaktereivel nem igazán volt olyan szerencséje, mint például Jeffrey Combsnak az andoriai Shrannel, ugyanis többen közülük idő előtt szomorú véget értek, nem hagyva lehetőséget alakítójuknak a teljesebb kibontakozásra. Gondoljunk csak Korris kapitány erőszakos végzetére (TNG: Heart of Glory), vagy Telek R’Morra és az időutazásra (Voyager: Eye of the Needle).

Kidolgozottabb megjelenítésre egyedül Forrest szerepe adott módot, azonban sajnálatos módon ő sem érte meg a sorozat végét. Ami az Archer kapitány és Forrest admirális közötti apa-fiú jellegű kapcsolatot illeti, Armstrong szerint ez csak részben volt úgy megírva, ahogyan láthattuk, hozzájárult az is, hogy ő Forrestet kezdettől fogva amolyan apafigurának látta, és eszerint is közelítette meg a szerepet, Scott Bakulával pedig remekül összehangolódtak. Az admirálisnak a Soval vulkáni nagykövethez fűződő kapcsolata tovább gazdagította Forrest alakját, és lehetőséget nyújtott a színészeknek egy-két remek jelenetre.

Vaughn édesapja Star Trek-rajongó volt, és gyermekkorában együtt nézték az eredeti Trek-sorozatot. Akkor még nem is sejtette, hogy későbbi élete során alkalma nyílik majd megismerkedni a sminkmesterek valamennyi ravasz kreációjával, amelyet idegen fajok megjelenítéséhez ki tudtak találni. Mindezek után üdítő változatosságot jelenthetett, amikor elnyerte Forrest admirális szerepét. Úgy mesélte egyszer, hogy eredetileg a vulkáni Soval szerepére jelentkezett (biztos megszokásból…), de amikor felhívták, azt mondták, abban a pillanatban, ahogy belépett a stúdióba, rögtön Forrest admirális látták benne. Milyen jól látták…

Vaughn igen szívesen látott, népszerű vendég a különböző sci-fi és filmes találkozókon, remek showman, humoros, könnyed és vidám, ráadásul paneljei során zenei produkcióival is szívesen szórakoztatja a közönséget. Remekül játszik ukulelén, ezen a különleges hangszeren, ugyanakkor tagja az Enterprise Blues Band nevű zenekari formációnak, amely az ő kezdeményezésére alakult meg 2004-ben, és tagjai között található még Casey Biggs (Damar, DS9), Richard Herd (Paris admirális, Voyager) és Steve Rankin (Green ezredes, TOS és egyéb szerepek). Vaughn énekel a zenekarban, és harmonikán is játszik. Az együttes létrehozását a találkozókra ellátogató rajongók szórakoztatásának szándéka vezérelte, ugyanakkor Vaughn nagyon élvezi a zenélést. Mindig nagy lelkesedéssel nyilatkozik a zenekarról, a dalokról – és a rajongókról. Azt mesélte, hogy tizenhat évesen ő is – mint annyi tinédzser – szeretett volna saját zenekart, amelyikkel próbálhat a garázsban, és – lám-lám, mit hozott az élet – mintegy negyven évvel később meg is érte, hogy így legyen. Nem csak őt szeretik a convention-szervezők és a látogatók, ő is szívesen vesz részt a különböző rendezvényeken. Szeret utazni, találkozni a rajongókkal, és örömmel zenél nekik – akár a zenekarával, akár egyedül. Utóbbi esetben helyt kell állnia az egész banda helyett – és mindig meg is teszi. Érdemes meghallgatni!

One Response, Leave a Reply
  1. […] Enterprise színész Magyarországon – Vaughn Armstrong Vaughn Armstrong személyében most először látogat Enterprise színész Magyarországra – az AXN Sci-Fi – SFportal Találkozó egyik díszvendége Forrest admirálist, a Csillagflotta első admirálisát játszotta a legutóbbi Star Trek sorozatban. Szerepelt azonban rengeteg más sorozatban és mozifilmben is – hogy mennyi mindenben még, azt olvasd el a találkozó blogjában! […]

Szólj hozzá!

Név *

E-mail (rejtett) *

Website

Értesíts e-mailben a postra érkező összes megjegyzésről!