Az SFportal Találkozó díszvendége – David Nykl

Merras, 03 június 2010, 6 hozzászólás
Categories: 2010. július, SFportal Találkozó

„That’s it. Já ho zabiju. To je magor, naprostej idiot.” („Ez van. Megölöm. Ez egy kretén, tiszta hülye”).

Többek közt az ehhez hasonlóan kedves, Rodney-hoz intézett szavaival lopta be magát a Stargate: Atlantis rajongók szívébe az expedíció cseh tudósa, dr. Radek Zelenka, és az őt megszemélyesítő David Nykl.

Július 10-én az SFportal meghívására a színész Magyarországra látogat, hogy a Stargate Atlantis hazai rajongóival is találkozhasson!

A színész 1967-ben született Prágában. Egy évvel később, mikor a szovjet csapatok elfojtották a prágai tavaszt, szülei úgy döntöttek, elhagyják az akkori Csehszlovákiát, és Kanadába menekültek. Végül Brit-Kolumbiában, Victoriában telepedtek le. David szereplési vágya már korán megmutatkozott, iskolai színdarabokban szerepelt, sőt, több televíziós reklámban is feltűnt (pl. Adidas). Végzős főiskolásként debütált rendezőként; a The Murder Room című darabot állította színpadra. Az egyetem elvégzése után (ahol szabad művészetekből diplomázott), több Vancouver környéki társulatban is szerepet vállalt, illetve a Vancouveri szabadtéri Shakespeare-fesztiválon, a Bard on the Beach-en megismert barátaival hamarosan megalakította saját társulatát, Ironworks Productions néven. Első produkciójuk, a Godot-ra várvája zajos sikert aratott, bejárták vele egész Európát. Egy évvel később Nykl Prágába költözött, ahol színpadi, filmes és reklámszerepekkel is elhalmozták. 1994-ben társalapítója lett Prága első angol nyelvű színtársulatának, a Misery Loves Company-nek, ahol rövid időn belül 17 darabban is közreműködött; színészként, producerként, rendezőként és művészeti vezetőként. Később visszatért Vancouverbe, ahol immár főállású színészként több televíziós sorozatban, filmben és reklámban is feltűnt.

2004-ben kapta meg Dr. Zelenka szerepét a Stargate: Atlantisban. Eredetileg csak egy epizódra, egy orosz kutató szerepére szerződtették, azonban Nykl cseh származása miatt a karakter is cseh nemzetiségű lett. A rajongók nyomására végül Zelenka visszatérő szereplő lett a sorozatban, még az SG-1 „The Pegasus Project” című epizódjában is feltűnt. Sokan az SG-1 Walter Harriman őrmesteréhez (a „tárcsázó arc”) hasonlítják, aki mellékszereplőként is masszív rajongóbázisra tett szert, és ezért egyre több és több szerepet kapott a sorozatban. Zelenka karaktere is egyre nagyobb jelentőséggel bírt az Atlantis 5 évadja során, folyamatos élcelődése Dr. Rodney McKay-jel a sorozat védjegyévé vált. 2005-ben Leo-díjra is jelölték, legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

6 hozzászólás, Leave a Reply
 1. adeptus
  03 június 2010, 19:24

  Estragon a Godot-ra várva egy szereplője, nem a szerzője, Brit-Kolumbia meg kötőjellel írandó. Egy-két vesszővel is több van a kelleténél.

  (Ez a megjegyzés javítás után törlendő.)

 2. Annatar
  03 június 2010, 20:18

  Az ércelődés helyett pedig élcelődés kellene, előbbi szó ugyanis nem létezik a magyar nyelvben 😉

  (Ez a megjegyzés javítás után szintén törölhető.)

 3. timi
  29 június 2010, 15:21

  helyszínen lehet fizetni???

 4. Merras
  29 június 2010, 15:23

  @timi – igen, de előregisztrációban olcsóbb a jegy!

 5. Merras
  30 június 2010, 01:06

  @adeptus, @Annatar, thx, javítva.

 6. timi
  04 július 2010, 17:41

  Tudom,csak én úgy nem tudok,sem banki átutalással mert nincs még bankszámlám,sem rózsaszín csekkel sajnos. Így maradt a helyszínen való fizetés.Hol található a konferenciaterem??Hogyan lehet feljutni oda???Köszönöm a választ!!

Szólj hozzá!

Név *

E-mail (rejtett) *

Website

Értesíts e-mailben a postra érkező összes megjegyzésről!